Skrivet av: sabrasweden | mars 10, 2012

Nyheter från Sabra

2012-03-12

Hjälp till skolan i Givat Hamoreh

5 Mos. 15:11

”Fattiga kommer nämligen aldrig att saknas i landet, därför befaller jag dig:Du skall villigt öppna din hand för din broder, för de behövande och fattiga i ditt land. ”

Gud gav oss ett bra tillfälle att börja utföra goda saker, att räcka ut våra händer och öppna våra plånböcker för att hjälpa en annan människa. Genom att öppna våra händer uppfyller vi Guds uppmaning och vi tränar våra hjärtan. Den här gången berättar vi för dig hur vi hjälper en skola i Givat Hamoreh. Vi började hjälpen i december förra året, genom att ge barnen mat två gånger i veckan, på söndag och på onsdag kl 15.00. Några av barnen har ingenstans att gå efter skolan och därför har skolan startat ett program, där barnen kan sysselsätta sig med olika slags göromål samt för att hålla dem i säker miljö i skolan. De har bett Sabra om hjälp och genom att hjälpa skolan med matleveranser, föder Sabra 180 barn per vecka. Dessa är de enda varma måltider de får under hela veckan. Att se dessa barn komma in och äta den goda, lagade maten, finns det inga ord att beskriva med! Några av våra volontärer Yvonne från Storbritannien och ett par från Rumänien Titus, Elena och deras älskvärda döttrar, har haft förmånen att hjälpa till med borden. Gadi, ordförande i föräldrakommittén, delar med oss två hjärt skärande berättelser. Somliga av barnen frågar om de kan få ta med sig hem till sina familjer den mat som blir över. Det finns också barn som inte äter upp all den mat de får. En av dem förklarade när läraren frågade

”När jag hör det, gråter jag”, säger Gadi,

”Mitt hjärta brister för dessa fattiga barn, och jag önskar att jag hade mer pengar, så att jag kunde köpa mer mat till dem!”honom varför: ”Därför att jag vill ge den till min bror som är hemma” .   _____________________________________________________________________ 2012-03-12

Firandet av Tu B’Shvat

5 Mos. 20:19

”För träden på marken är ju inte människor…”

Vi besökte skolan i Givat Hamoreh på torsdagen i förra veckan. Med anledning av den judiska högtiden Tu B’Sh’vat. Tu B’Sh’vat är en glädjefull högtid för både unga och gamla att tacka Gud för alla de frukter som vi har i det här landet. Under denna dag planterar man växter och träd, firar och välsignar olika typer av frukter. Frukterna indelas i tre olika grupper:

 

1. Frukter som vi skalar och äter endast insidan

2. Frukter som vi endast äter skalen på och kastar bort insidan

3. Frukter som vi äter i sin helhet, både skalen och insidan Vi kallar det för en förnyelse av jorden, som ger styrka och näring till träden.

Psalm 8: 3  ”Av barns och spädbarns mun har du upprättat en makt.” Detta ger oss alla ett stort hopp, och vi får njuta av livet i landet Israel, medan träden klappar händerna och rötterna växer sig djupare och djupare i det här landet! Det ger oss alla en stor förhoppning: njuta av livet i landet Israel, medan träden klappa händerna och rötterna växer djupare och djupare i detta land! Tillsammans med barnen har vi planterat träd och blommor. Sabrafamiljen försåg skolan med dessa träd och blommor, samt ingredienser till brödbak och skänkte olika sorters israeliska frukter inkl.  50 kg apelsiner. I den stora möteslokalen på skolan fick vi se en stor grupp barn pressa apelsiner och njuta a

v sötman av färsk juice. De gav även oss att dricka, mmm…så gott! Utanför lokalen fanns några andra klasser i färd med att förbereda brödbak på en het sten. Det var så utsökt gott detta färska, nybakade plattbröd. De spelade på trummor och hoppade glatt omkring. Barnen pratade med oss och tackade oss . En mycket god stämning rådde. I en separat byggnad dansades det i en grupp. På skolans framsida planterade några av barnen violer, vi hjälpte dem. Yvonne, vår gäst från Storbritannien, planterade glädjefullt ett träd tillsammans med Moti och Josetta, våra andra volontärer planterade kärleksfullt ett träd inom skolans område.

På onsdagen i förra veckan var vi i skolan som vi hjälper i Afula Illit för att fira Tu B’Sh’Vat.  

Med anledning av den härliga högtiden Tu B’Sh’vat planterade vi med stor

glädje små växter tillsammans med barnen och deras lärare. Tillsammans sjöng vi underbara sånger av tacksamhet och glädje under Trädens Nya År.

 

Vi såg många barn som dansade och sjöng tillsammans i grupper. Efteråt kom några av barnen för att prata med oss, de tackade oss för Sabrafamiljen hjälp. Vi i Sabra försåg dem med de små plantorna, som gav dem hopp i livet och glädje i kunskapen att få vara en del av landet Israel.   Gott Nytt Trädens År!

 

 

______________________________________________________________________


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: