Skrivet av: sabrasweden | september 3, 2012

Stöd för barnbyn

2012-09-03

Shalom kära Vänner!

Här nedan kommer ytterligare en liten rapport om Barnbyn – en internatskola, som hjälper barn med särskilda problem och där Sabra stödjer barnen och deras familjer.

Rapporten finns också på Sabras officiella hemsida (på engelska): http://www.sabrafund.org/mercy/support-of-childrens-village

Gud välsigne Dig!

======================

 Kära vänner, Vi vill dela med dig ett av av Sabras projekt i Israel – Barnbyn – stödet till  en särskild internatskola.  Målen för denna barnby är att utbilda och rehabilitera barn med adekvat intellektuell potential.  De kommer från dysfunktionella familjer, där de lidit av försummelse, övergivenhet, avvisande och fysiska brister. Därför har myndigheterna beslutat att de måste komma bort från sina hem. Det är en progressiv pedagogisk ram som kombinerar modellen för familjelivet med alla nödvändiga centrala tjänster.

”Barnens by” utbildar barn emligt konventionella och judiska värderingar, enligt sionistiska religiösa begrepp som bygger på tolerans och respekt. Den traditionella religiösa karaktär byn uttrycks i det dagliga livet, genom att öva Shabbat, judiska helgdagar och personliga fester. Synagogan används inte bara för tjänster utan även på eftermiddagen Torah-undervisning och sociala aktiviteter.

Pågående stödjande utbildning, kultur och sociala aktiviteter (bedrivs tillsammans med skolans läroplan):

* Konstterapi – Icke-verbal terapi används för att hjälpa barnen att uttrycka sina känslor.

* Ett brett utbud av fritidsaktiviteter

* Ett bibliotek – öppna under eftermiddagen och innehåller ett rikt utbud av litteratur samt datorer.

* Musikaliska aktiviteter – inklusive en professionell kör och olika sorters instrument.

* Barnens Bulletin – ”Fåglar i mitt huvud”, publiceras tre gånger per år och är barnens egen kanal för att uttrycka sina känslor och erfarenheter.

 * Barnrådet – Invald på ett demokratiskt sätt, initierar och genomför sociala aktiviteter och deltar aktivt i att göra och genomföra beslut om byn.

* ”Bar-Mitzva” projektet – ett traditionellt projekt har genomförts framgångsrikt under många år, i samarbete med barnets egen familj.

 * Efter skolan vårdcenter  avser  att ge lokala barn från samhället särskilt stöd med läxorna och individuella problem. De flesta av byns utexaminerade integreras framgångsrikt i israeliska samhället. Det finns många behov i byn och inkluderar konstruktion och byggprojekt samt utbildnings-och terapeutiska program som måste finansieras av supportrar.

Tack vare våra vänners stöd kan vi regelbundet hjälpa denna särställställda barn. Naturligtvis är barnen  mycket glada att åka hem vid skollovman  och umgås med familjen. Men att vara hemma betyder inte att man får mat: tyvärr kan inte de flesta av föräldrarna ge sina barn mat. Det är därför vi sprider vårt stöd av dem utanför byn och ger familjerna livsmedel kuponger.

 Image 

Nyligen finansierade vi även speciella och traditionella evenemang för 13 barn – Bar Mitzvah och Bat Mitzvah. Enligt judisk lag, då judiska pojkar blir 13, blir de ansvariga för sina handlingar och blir då en Bar Mitzvah.  A Bat Mitzvah uppstår när judiska flickor blir 12, och det betyder samma sak som det gör för pojkar-en ritual, där man från att vara för liten för att riktigt förstå Toran, till att betraktas gammal nog att börja förstå och därmed,  lika för pojkar och flickor, behandlas mer som vuxna.

 Image

Med din hjälp kan vi förse dem med en festlig måltid och ger presenter till dem som för tillfället är hjältar.  Det är en ära för oss att få en gåva tillsammans med tacksamhet från ledarna och alla elever på skolan, och med stolthet vi delar vår glädje med er, kära vänner.

Image 

De flesta barnen bor i byn till vuxen ålder, för att därifrån sedan gå in i militärtjänst, så de behöver lite nödvändiga saker för deras vuxna liv: kläder, hygienartiklar  och sängkläder.  I slutet av läsåret har man en skolfest där alla som lämnar skolan och snart kommer att vara en soldat,  får några gåvor. Vad skulle du vilja ge till ditt eget barn i ett sådant evenemang? En dyr klocka? En resa? Kanske en bil?

Dessa 18 år gamla flickor och pojkar, som kommer att skydda det förlovade landet, fick gärna en Psaltaren (från skolan) och filtar, handdukar och sänglinne från Sabra. Men de viktigaste sakerna är dina böner för dessa fattiga barn som berövats en kärleksfull och omtänksam familj, och ibland påverkades av våld.

Må den Allsmäktige höra våra böner att skydda och rädda de fattiga från det onda!

Solen skall inte skada dig om dagen, 
och inte månen om natten. 
7 HERREN skall bevara dig från allt ont, 
han skall bevara din själ. ”Psaltaren 121:6-7.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: