Skrivet av: sabrasweden | april 26, 2013

De överlevande från Förintelsen: Rosa

Shalom, kära vänner!  Vi vill berätta om människor, som genom ett under överlevde gettot och koncentrationsläger. Dessa människor hade inte begått något brott, de levde efter sina traditioner, arbetade och uppfostrade barn … Men att vara jude innebar att de alla blev hatade fiender till Tredje Riket.

IMG_4274Under det andra världskriget var Rosa, en överlevare i ghettot, 1941 i Ukraina. Efter den första beskjutningen, flydde hela hennes familj:  föräldrar, en syster, två bröder (den yngsta var bara 2 månader gammal) från staden till närmaste by.

Några dagar senare kom tyska soldater och invaderade denna by, de tvingades att samla ihop alla judiska män (inklusive Rosa far) i en synagoga, och sedan sköt man dem där.

Med krossat hjärta förlorade mor Rosa sin mjölk att föda barnet,  han dog av svält. Sedan fick resten av familjen tvings in i gettot där det varken fanns mat eller vatten, folk var döende av svält och sjukdomar. Rosa och hennes familj hade tur:  en ukrainsk familj räddade dem från döden av svält. De tillät dem att arbeta i deras hus där de fick mat och vatten.

Rosa säger: ”Så länge jag lever kan jag inte  glömma vad jag har upplevt … Vi hade ingen rätt att leva, så vi var tvungna att överleva. Må minnet av alla mina släktingar som dödades av nazististerna  och dog av svält och sjukdomar leva för evigt. ”

Våra kära vänner, snälla, be för dessa människor som överlevt denna terror! Världen måste känna till förintelseoffrens berättelser, så  att en sådan tragedi aldrig skall hända igen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: