Sabra i Sibirien

Centrum för hjälpverksamheten i Sibirien ligger i städerna Novosibirsk och Omsk. Sibirien och det östliga Ryssland är ett stort landområde med ett väldigt kallt klimat. Om vintern kan temperaturen falla till minus 20 – 50 grader Celsius. De största städerna i området är: Novosibirsk, Omsk, Irkutsk, Vladivostok och Khabarovsk. Alla städer och byar ligger långt från varandra och kan bara nås med tåg eller flyg.

Många av judarna sändes till Sibirien under tsartiden, senare också av kommunisterna, särskilt under Stalin. De hade det mycket svårt i fängelser, arbetsläger och koncentrationsläger. Under 70 år var de utan möjlighet att lära sig hebreiska och utan tillgång till Bibeln.

Genom Guds nåd vänder detta folk nu hem till Det Heliga Landet. De sista 60 åren har vi sett Guds löften till Abraham gå i uppfyllelse. Han för den rest som överlevde förintelsen, då sex miljoner judar (därav två milj.barn) dödades, tillbaka till Israel efter 2 000 år i exil! Sabra är involverad i den processen. Sabras huvudkontor ligger i Novosibirsk.

 

Aliyah – uppstigning till Jerusalem
” Se, jag skall föra dem från landet i norr och samla dem från jordens yttersta hörn, bland dem både blinda och halta, både havande kvinnor och barnaföderskor.I en stor skara skall de komma tillbaka hit.” Jer.31:8 Medan Herren fortsätter att fullfölja sina profetior, reser Sabras arbetare in i Rysslands enorma land och in i avlägsna områden, bl.a. Sibirien och Fjärran Östern.

Sökandet efter judar börjar i de stora städerna och går vidare till landsbygden. Vanligtvis vill inte äldre judar tala om sina rötter. Därför har många unga judar vi mött ingen kunskap om sitt ursprungliga arv. De känner varken Lagen, traditionerna eller språket och inte heller något om möjligheterna att komma tillbaka till Israel. Detta är bakgrunden till att våra arbetare och frivilliga letar upp judar och ger dem information om Israel och möjligheten till att göra Aliyah – uppstigning till Jerusalem. Uppgiften är väldigt strapatsrik. Det är extrema temperaturförhållanden, långa avstånd och dåliga vägar. Transportproblemen är en utmaning. ”Fiskarna” använder tåg, bussar, bilar och måste ofta gå flera tiotals kilometer. På dessa färder för att finna judar i små städer och byar, ber vi de lokala myndigheterna om hjälp. Vi tackar Gud för deras hjälp och sympati. Vi ber till Gud om hjälp att finna judiska familjer.

Den andra delen av arbetet är att ge råd och hjälp till judarna för att kunna flytta från norden till ” det utlovade landet”. Många har inte det de behöver för att kunna existera. Den enda möjligheten de har för att komma hem är vår hjälp:

  • Arbete i arkiv för att finna dokument som bekräftar deras judiska identitet.
  • Betalning och hjälp för resor till konsulat.
  • Betalning för resan från deras hemort till Novosibirsk.
  • Organisera resan till avgångsstället, betala för logi och föra dem till flygplatsen.
  • Betala flygbiljetter.
  • Hjälp med bagage och annat.

I Israel är arbetet med att verkliggöra visionen annorlunda. Alihah-delen där är att ta emot och hjälpa nya israeler på olika sätt och dessutom hjälpa dem som har varit i landet en tid med deras behov.

” Frukta inte, ty jag är med dig. Jag skall låta dina barn komma från öster, och från väster skall jag samla dig. Jag skall säga till länderna i norr:”Ge hit!” och till södern: ”Håll dem inte tillbaka! För hit mina söner fjärran ifrån och mina döttrar från jordens ände, var och en som är uppkallad efter mitt namn och som jag har skapat till min ära, som jag har format och gjort”. Jesaja 43: 5-7

 

Föräldralösa barn och barnhem
”Men att ta sig an föräldralösa barn och änkor i deras nöd och hålla sig obesmittad av världen, det är en gudstjänst som är ren och fläckfri inför Gud och Fadern.” Jak. 1: 27

Vi hjälper idag sju barnhem ( judiska och icke-judiska barn) med medicinsk utrustning, kläder, lek- och skrivmaterial, hushålls- och hygienartiklar och mat. Sabra ger månatligt stöd till flera barnhem i regionen. Kära systrar och bröder var snälla och be för de föräldralösa barnen i Sibirien!

 

Humanitär hjälp
”Om du delar med dig åt den hungrige av det du har och mättar den som lider nöd, då skall ditt ljus gå upp i mörkret och din natt bli lik middagens ljus.” Jesaja 58: 10

Det är ingen stor hemlighet att många judar i Sibirien behöver humanitär hjälp med mat, mediciner och kläder. Mat, kläder och mediciner är väldigt dyrt här. Gamla, invalider, fattiga och föräldralösa har problem med att skaffa sig dessa nödvändiga saker. Gud har kallat Sabra att hjälpa till. År 2002 startade vi en ny, underbar värmestuga i Novosibirsk som vi är sponsorer för. En gång i veckan inbjuds fattiga, gamla och invalider till middag i Eljas hus. Vi tar emot containrar med humanitär hjälp från Finland nästan varje månad. Detta gör många gamla, fattiga och invalidiserade människors vardag mycket lättare. Prisa Herren! Vi fortsätter också med att förse olika statliga välfärdsorganisationer i regionen här med kläder till behövande fattiga.

 

Bibeldistribution
En av våra aktiviteter är att distribuera Biblar och Gamla testamenten. Det är vårt mål att förse varje judisk familj med Den Heliga Skrift och på det sättet föra dem till Gud och till Hans Ord

 

Judiska rötter
I det tidigare Sovjetunionen hade kommunistregimen som mål att assimilera judar ( ganska framgångsrikt ),och att skära av alla judiska rötter och skapa en ny typ ” en ny människa” utan rötter och därför utan framtid. Judar i åldern 60-70 år visste nästan ingenting om sina rötter, med undantag av några symboler på judiska rötter som inte har något med tron att göra. De känner till att det finns Sabbat men utan att förstå den sanna betydelsen av denna fest och vad det egentligen betyder att vara en jude. För det judiska folket i Ryssland är Böckernas Bok inte en judisk bok, utan en gammal historiebok eller filosofibok, inte något mera. Majoriteten av de ryska judarna läser aldrig Böckernas Bok och judiska och israeliska organisationer uppmuntrar dem inte till att läsa den. Därför är ett av våra viktigaste mål att väcka upp den judiska själen och visa väg genom våra aktiviteter. Vi samlar judar till sabbatsfirande i möteslokaler och privata hem för 10 – 70 personer.

  • Firande av judiska fester
  • Undervisning om judiska rötter och traditioner.
  • Skapande av en kör
  • Sabra samarbetar med judiska sällskap och hjälper dem ekonomiskt med att fira judiska fester.

Må Han bygga broar och gemenskap mellan judar och kristna! ”Se hur gott och ljuvligt det är när bröder bor endräktigt tillsammans.” Psalt. 133:1. Gud har kallat Sabra att bygga en bro av förståelse och gemenskap mellan judar och kristna. Sabra arbetar nu med att utvidga aktiviteten till det östliga Ryssland – Birobidjan, Khabarovsk och Vladivostok. Det är fortfarande så många judar som behöver vår hjälp. Må Gud hjälpa oss med det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: